KUVIA JA VIDEOITA SAA KÄYTTÄÄ KAINUUN JA KOILLISMAAN ALUEIDEN MARKKINOINTIIN JA TIEDOTTAMISEEN.
Pääset aihealueen kuviin klikkaamalla alla olevia linkkejä. Klikkaamalla kuvaa saat sen näkymään isompana. Voit ladata kuvan koneellesi valitsemalla tiedosto -> lataa.
Kalakannat alueen puhtaissa, jopa edelleen täysin juomakelpoisissa vesistöissä ovat vahvat ja kalastus keskittyy nimenomaan tuoton korjaamiseen, eikä vaaranna luontaisesti lisääntyviä kantoja. Hyvänä esimerkkinä tästä on, että alueen ammattimaisen kalastuksen kaikki kohdekalat löytyvät WWF kalaoppaan vihreältä listalta eli suositellaan käytettäväksi. WWF kalaopas.
Kalasatamat
Kalatalon lisäksi koillismaalta löytyy kolme laitoshyväksyttyä kalasatamaa. Posion puolelta Mourusalmen satama ja Kuusamosta kaksi eli Ala-Kitkan ja Sossonniemen satamat. (kts. Kartta). Kaikista satamista löytyy asianmukaiset kalankäsittelytilat ja jäähilehuolto. Satamat ovatkin tärkeä osa ketjua, jolla varmistetaan kalojen saaminen hyvälaatuisina markkinoille.
Koillismaan Luonnonkala Oy on kuusamolaisten ja posiolaisten ammattikalastajien omistama yhtiö. Yhtiön tiloissa, Koillismaan kalatalossa, on uudenaikaiset alkutuotannon käsittely- ja pakastetilat. Yhtiö toimii myös koillismaan kalastajien yhteisenä markkinointiyhtiönä, joka myy kalastajien pyytämää kalaa tuoreena sekä pakasteena. Useamman kalastajan yhteinen yhtiö pystyy tarjoamaan asiakkailleen parempaa toimitusvarmuutta kuin yksi yksittäinen kalastaja.
Myynti
Koillismaan Luonnonkala Oy myy osakkaidensa pyytämiä kaloja, fileitä, mätiä niin tuoreena kuin pakastettunakin. Muikku on tietenkin alueen yleisin saaliskala, mutta sen lisäksi vesistämme nousee siikaa, haukea, ahventa, särkeä, kiiskiä ja mateita. Kutakin hiukan sesongin ja pyyntimenetelmien mukaisesti.
Asiakkainamme on pääsääntöisesti kalan tukku- tai vähittäiskauppaa harjoittavat yritykset, kalanjalostajat sekä kalaa käyttävät ravintolat. Tarjoamme myös yhtiön ulkopuolisille tahoille pakastus- ja säilytyspalvelua.
Koillismaan kalatalo kokoaa paikallisen kalatalouden ketjun yhteen, alkutuotannosta jalostukseen ja myyntiin. Kalatalo toimii tuorekalan, pakasteiden sekä jalosteiden logistiikkakeskuksena. Kalatalossa on mm. perkaus- ja lajittelutilat, noin 80 m2 pakkasvarastoa sekä irto- eli iskupakastuslinja.
Irtopakastuslinjalla kalat tai kalatuotteet ajetaan hihnalla erittäin tehokkaaseen tuulitunneliin jossa tuote jäätyy hyvin nopeasti ja täten säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa huomattavasti paremmin perinteisempiin pakastusmenetelmiin nähden. Esimerkiksi pieni noin 4 gr muikku jäätyy +1 asteisesta -20 co vain parissa minuutissa. Tuotteeseen voidaan myös sumuttaa glaseerausvesi, jolloin tuotteen pintaan muodostuu ohut jääkalvo, joka suojaa tuotetta pakastekuivumiselta säilytyksen aikana. Irtopakastettu tuote on nopea sulattaa ja sillä voidaan minimoida hävikkiä. Pakkasesta kun voidaan ottaa kerrallaan vain tarvittava määrä, eikä koko pakkausta tarvitse sulattaa kerralla.
Kalataloon sijoittuu kaksi yritystä Koillismaan Luonnonkala Oy, joka hallinnoi alkutuottajien tiloja ja toimintaa sekä jalostuspuolella Kitkan Herkku Oy.
Kalatalo sijaitsee Kuusamon keskustan välittömässä läheisyydessä, Purnutie 2, Kuusamo.