Timo Siikaluoma

Kalastus verissä

Kalastus kulkee meillä suvussa, isä ja setä olivat myös nuottamiehiä. Lapsesta saakka kalastushommissa ollaan oltu mukana, jo alle viidentoista iässä hankimme veljieni kanssa omat nuottavehkeet ja näin ammattikalastus lähti liikkeelle.

Myös maanviljelys on ollut mukana yhtenä tulonlähteenä. Vuodesta 1982 alkaen viljelin vihanneksia ja juureksia mm. Kuusamon kunnan tarpeisiin. Vuonna 1996 lopetin maanviljelyn ja menin eräopaskurssille. Siitä lähtien olen tehnyt kalastuksen ohella myös eräoppaan töitä. Opastan erilaisia ryhmiä erityisesti metsästysretkillä, mutta jonkin verran myös muissa luontoseikkailuissa.

Harrastuksista mielekkäimpinä on aina ollut metsästys ja liikunta luonnossa, kalastus tuntuu myöskin vielä työnkin jälkeen mieleiseltä. Monenlainen ideointi ja raudan nikkaroiminen erilaisiksi hyötykoneiksi on aina ollut mieleistä. Yhteisten asioiden hoitaminen on myös tullut tutuksi vuosien varrella.

Kalastan yhdessä Asko Vohlakarin kanssa pääasiassa Kuusamojärvellä, Muojärvellä ja Suininkijärvellä nuotalla ja rysällä. Saaliista noin 70 % on muikkua ja loput pääasiassa ns. roskakalaa hoitokalastuksen saaliina sekä jonkin verran haukea ja muuta kalaa verkoilla. Talvisin toimitamme ison osan saaliista Kitkan Herkulle jatkojalostukseen. Kesäaikaan saalis menee pääosin tukkuliikkeille. Saaliskaloistamme noin 70 % syödään Oulun läänin alueella ja 30 % muualla Suomessa.

Tulevaisuudessa haluaisin ns. roskakalan päätyvän useammin lautaselle sekä arki- että herkkupöydissä kalamassana ja muina tuotteina. Siitä tulisi meille tänne lisää työtä ja toimeentuloa. 

Kalastajakortti (PDF)