Koillismaan Kalatalo

Koillismaan kalatalo kokoaa paikallisen kalatalouden ketjun yhteen, alkutuotannosta jalostukseen ja myyntiin. Kalatalo toimii tuorekalan, pakasteiden sekä jalosteiden logistiikkakeskuksena. Kalatalossa on mm. perkaus- ja lajittelutilat, noin 80 m2 pakkasvarastoa sekä irto- eli iskupakastuslinja.  

Irtopakastuslinjalla kalat tai kalatuotteet ajetaan hihnalla erittäin tehokkaaseen tuulitunneliin jossa tuote jäätyy hyvin nopeasti ja täten säilyttää alkuperäiset ominaisuutensa huomattavasti paremmin perinteisempiin pakastusmenetelmiin nähden.  Esimerkiksi pieni noin 4 gr muikku jäätyy +1 asteisesta  -20 co vain parissa minuutissa. Tuotteeseen voidaan myös sumuttaa glaseerausvesi, jolloin tuotteen pintaan muodostuu ohut jääkalvo, joka suojaa tuotetta pakastekuivumiselta säilytyksen aikana. Irtopakastettu tuote on nopea sulattaa ja sillä voidaan minimoida hävikkiä. Pakkasesta kun voidaan ottaa kerrallaan vain tarvittava määrä, eikä koko pakkausta tarvitse sulattaa kerralla. 

Kalataloon sijoittuu kaksi yritystä Koillismaan Luonnonkala Oy, joka hallinnoi alkutuottajien tiloja ja toimintaa sekä jalostuspuolella Kitkan Herkku Oy.

Kalatalo sijaitsee Kuusamon keskustan välittömässä läheisyydessä, Purnutie 2, Kuusamo.