Heikki Kilpijärvi

Kalastaja ja kalankasvattaja

Olen toiminut ammattikalastajana vuodesta 1984 lähtien. Aiemmin olen työskennellyt autonasentajana ja kävinpä yhden talven Ruotsin työmarkkinoillakin.

Kalastan Pohjois-Kuusamon järvillä verkoilla. Suurin osa saaliista on siikaa, josta pääosa menee suoraan Rukan alueen ravintoloille. Kalastan myös muikkua nuotalla ja rysällä. Lisäksi kasvatan siianpoikasia luonnonravintolammikoissa. Aiemmin pyysin ja lypsin emokalat itse, ja vein mädin Käylän kalanviljelylaitokselle talveksi haudontaan. Nykyisin ostan kalanpoikaset Ohtaojan kalanviljelylaitokselta.

Tulevaisuudessa hommat jatkuvat samaan malliin. Verkkokalastajien määrän alati vähentyessä, etenkin ikääntymisestä johtuen, riittää siikaa pyydettäväksi jatkossakin.

Talvella kalastaminen on minulle mieluisinta, koska järvillä on helppo liikkua. Myös verkkomäärä, ja tietysti saalismääräkin, on kylmän veden aikaan suurempi. Kesällä kalastusta verkoilla rajoittaa lammikoiden hoitotyöt sekä lämmin vesi, josta johtuen verkot pitää kokea usein.

Harrastuksiini kuuluu nykyisin lähinnä hirvenmetsästys, nuorempana metsästin enemmän myös maalintuja. Lisäksi pyysin näätiä, kettuja ja minkkejä. Niiden nahkoista sai merkittävää lisätuloa.

Kalastajakortti (PDF)