• Etusivu
  • Reseptejä
  • Pariloitua särkimureketta, höyrytettyjä juureksia ja lapin puikulaperunoita

Pariloitua särkimureketta, höyrytettyjä juureksia ja lapin puikulaperunoita

särkimurekeSärkeä pidetään vähempiarvoisena talouskalana - usein syyttä. Oikein valmistettuna särjestä saa herkullisen ruoan, jolla voittaa nirsonkin kalansyöjän puolelleen. Tässä reseptissä on särjen ruotoisuus häivytetty puristamalla kala massantekovaiheessa ruodottomaksi. 
Lopputuloksena saatava särkimassa on todellekin monikäytöistä ja herkullista. Massaa saa valmiina paikalliselta kalanjalostajalta tai särkimassan voi jauhaa kotikonsteilla fileoidusta ja nahotusta särkifileestä.

Resepti on helppo muuntaa myös muille kalamassoille.

4 hengen ohje:

n 600 g särkimassaa (tai fileoitua särkeä, joka jauhetaan esim. monitoimikoneen leikkausterällä) 
50 g voita 
3 kananmunan valkuaista 
1.5 dl kuohukermaa 38 % 
Valkopippuria myllystä 
Cayannepippuria tai chiliä 
Suolaa maun mukaan 
1 porkkana 
pala lanttua 
suolaa
valkopippuria

Valmistus

Murekemassa valmistetaan monitoimikoneessa leikkausterällä. Pane särkimassa, mausteet ja pehmeä voi kulhoon. Sekoita massaa monitoimikoneella ja lisää vuorollaan kananmunan valkuainen ja kerma. Varo sekoittamasta massaa liikaa, jotta se ei lämpene. Tässä vaiheessa voit varmistaa oikean maustamisen paistamalla pienen koepalan pannulla kypsäksi.

Vuoraa pateevuoka elmukelmulla ja taputtele murekemassa vuokaan. Voit käyttää myös teflonvuokaa, jolloin kelmua ei tarvitse käyttää. Kypsennä mureke vesihauteessa 120-140 astetta lämpimässä uunissa. Kypsyminen kestää arviolta n 30-45 min, riippuen uunin tehosta.

Murekkeen voi tarjota tässä muodossa. Seuraavalla tavalla murekkeesta saa vielä herkullisempaa ja voit valmistaa murekkeen etukäteen vaikka edellisenä päivänä. Leikkaa mureketangosta viipaleita ja pariloi kuumalla pannulla hieman ennen tarjoilua. Murekkeen kevyt parilointi voimistaa murekkeen makua. Pariloitaessa kannattaa olla varovainen, ettei kananmunaa sisältävä mureke pala kuumalla pannulla. Käytän itse mieluusti raitaparilapannua, jolloin murekkeesta saa vielä astetta juhlavamman näköisen.

Lisäkkeeksi käyvät pieneksi kuutioidut höyrytetyt liemijuurekset ja lapin puikulaperuna. Kuori perunat ja höyrytä ne varovaisesti kypsäksi. Varo ylikypsentämästä, sillä puikulaperuna muusautuu helposti. Yksinkertaiseksi kastikkeeksi sopii erikseen tarjottava raikas kermaviili.

Viinisuositus

Ruoalle sopii aromaattinen valkoviini. Tällä kertaa valitsin saksalaisen rieslingin: Devil'S Rock Riesling.