Heikki Latvala

Kalastaja ja konemies

Olen toiminut ammattikalastaja puolenkymmentä vuotta. Jarkko Määttä, posiolainen ammattikalastaja, kyseli minua kaveriksi kalahommiin ja minä suostuin. Aluksi olin palkkatyössä, mutta nyt olen kalastanut oman yritykseni nimissä kolme vuotta. Aiemmin
työskentelin pitkään huoltamolla sekä tein myös koneenkorjausja remonttihommia.

Kalastan Jarkko Määtän kanssa pääasiassa Posiolla nuotalla ja rysällä. Pääsaalis on tietysti muikku, muita kaloja pyydetään säiden ja sesongin mukaan. Kaikki nostetaan mitä pyydyksiin ui – kalastajan tuloa ovat niin kiisket kuin taimenetkin. Esimerkiksi särkeä nousee hyvin keväällä ennen vesien lämpenemistä. Siiasta ja hauesta tulee myös jonkin verran lisätuloja.

Saaliimme menee kauppoihin, ravintoloihin, tukkuihin ja jalostajille sekä lukuisille tori- ja tapahtumamyyjille fritti- ja paistinmuikuiksi ympäri Suomea. Osa saaliista menee myös Kuusamon Kalatalolle ja kulkeutuu sieltä eteenpäin tukkuihin, jalostukseen ja kuluttajille.

Kalankasvatus on toinen osa yritystoimintaani. Kasvatan luonnonravintolammikoissa
siianpoikasia kalakantojen hoitotarkoituksiin. Kalastuskunnat käyttävät niitä omien kalavesiensä hoitoon ja voimayhtiöt velvoiteistutuksiin, kalakantojen hoitoahan
nekin toki ovat. Lisäksi kasvatan jonkun verran kirjolohta omaan käyttöön ja vähän jalostukseenkin.

Harrastan jääkiekkoa ja metsästystä. Mieluisinta minulle on hirvenmetsästys, siihen aikaan ei juuri kalalle ehdi. Lisäksi metsästän jonkun verran maalintuja ja myös kettuja.

Kalastajakortti (PDF)