Juha Korhonen

Neuvotteleva kalamies

Rakkaasta harrastuksesta tuli ensin sivuelinkeino vuonna 1993, kun katkaisin jalkani enkä kyennyt oikeisiin maatilan töihin koko kesänä. Vuodesta 2008 olen työskennellyt päätoimisena kalastajana.

Kai tämä ammatti on minulle tarkoitettu, sillä lukuisista yrityksistä huolimatta en ole onnistunut vielä hukkumaan. Minut on pelastettu muun muassa pesusaavista ja Oulankajoen Jäkälämutkasta kellumassa vaippa pinnalla virtaa alaspäin. Siitä lähtien, kun opin kävelemään, olen tuntenut vetoa vesille. Uida en tosin osaa vieläkään kunnolla.

Pyyntivesiäni ovat Kitka ja muut Pohjois-Kuusamon puhtaat järvet. Pyyntivälineinä muikulle, siialle ja särkikaloille ovat nuotta ja rysät. Katiskoilla pyydän ahventa, haukea ja madetta. Kaikki ammattimaisen pyyntimme kohdekalat löytyvät WWF:n vihreältä listalta. Niitä suositellaan käytettäväksi enemmänkin. Kalastuksen viehätys on siinä, että juuri kun kuvittelet tietäväsi hommasta kaiken, huomaat, ettet tiedä vielä yhtään mitään. 

Jokainen päivä opettaa uutta ammatista, koillismaalaisesta luonnosta ja tietysti omasta itsestä. Luonto on kauneimmillaan ja herkimmillään varhain aamuyöstä. Silloin tuntuu, että ei raskisi laskea pyyntöä veteen, vaan istuisi vaan ja kuuntelisi heräävää päivää.

Kuusamolaisten miesten tavoin harrastan metsästystä ja kaikkea muuta luontoon liittyvää. Sen lisäksi olen mukana kalastajien etujärjestötoiminnassa. Lukuisat Brysselin matkat ovat vakuuttaneet minut siitä, että tätä hommaa kannattaa tehdä. Koillismaalainen luonnonkala on ainutlaatuinen, maailmallakin arvostettu tuote.

Kalastajakortti (PDF)