Ville Tiermas

Ammattikalastajien nuorempaa sukupolvea

Järvimaisema ja kalastus ovat molemmat minulle hyvinkin tuttuja. Kotini sijaitsee Kitkajärven lähellä ja kalastuksen aloitin jo 6 – 7 vuoden iässä isäni ja setäni mukana. Ammattikalastajan työtä olen tehnyt vuodesta 2007 alkaen. Alkuvuodet kalastin työntekijänä kokeneempien kalastajien kanssa ja vuodesta 2011 alkaen olen kalastanut ammatikseni yrittäjänä. Koulutukseltani olen kirvesmies ja niitäkin töitä on tullut välillä tehtyä.

Kalastan yhdessä Jarmo Hakalan kanssa Ala- ja Ylä-Kitkalla sekä Irnin- ja Kerojärvillä Etelä-Kuusamossa. Kalastuspaikka valitaan aina kalan kysynnän mukaan. Joskus käymme kalastamassa myös Lapissa, esimerkiksi Lokan tekoaltaalla. 

Talvella kalastamme muikkua nuotalla ja kesällä kalastamme muikkua nuotalla ja rysillä sekä ahvenia katiskoilla. Ammattikalastajan ”normipäivä” alkaa herätyksellä noin kello 3 aikaan ja sitten suunnataan järvelle. Iltapäivällä kahden paikkeilla palataan Kuusamon Kalatalolle päivän saaliin kanssa. Saaliimme menevät pääosin tukkuliikkeille.

Harrastuksiini kuuluvat talvisin moottorikelkkailu ja kesäisin vesicrossi. Pidän myös kalaruokien valmistuksesta perheelle, suosikit ovat siikafile, järvilohi ja itse purkitettu muikku. Lisäksi vietän aikaa perheen kanssa ja käyn kalalla 6-vuotiaan poikani kanssa. Ehkäpä hänestä tulee myöhemmin ammattikalastaja seuraavassa sukupolvessa. 

Kalastajakortti (PDF)